De 6 beste badkamertips wanneer u een dagje ouder wordt
We willen graag allemaal zo lang mogelijk actief blijven en in onze eigen woning blijven wonen. Er gaat immers niks boven het comfort van ons eigen plekje. Bij het wegtikken van de jaren, moet onze woning echter soms wat aangepast worden aan ons iets minder atletisch wordende lichaam. Een ondoordachte inrichting van de badkamer kan voor een minder mobiel persoon mogelijk wel wat obstakels opleveren. Gelukkig zijn de meeste badkamers vrij eenvoudig ‘senior-proof’ te maken. Wij geven hierna een paar tips waarmee je het comfort in jouw badkamer optimaal behoudt.
Tip 1: vaarwel bad, welkom inloopdouche
In vele oudere badkamers is er onvoldoende ruimte om zowel een bad als een douche te plaatsen. Het bad wordt daarom vaak ook als douche gebruikt. Met de jaren kan het lastig worden om op een veilige manier in en uit het bad te stappen. Het risico op vallen wordt groter, wat uiteraard ernstige gevolgen kan hebben. Het is dan een goed idee om het bad te vervangen door een inloopdouche. Met een betegelde inloopdouche is in- en uitstappen immers altijd veilig! Wist je trouwens dat een douche veel beter is voor het milieu dan een bad? Met een inloopdouche verbruik je tot 50% minder water dan wanneer je een bad neemt!
Voor een optimaal comfort kun je voor een betegeld zitbankje in de douche opteren. Deze zitbank kan worden afgewerkt in dezelfde tegel en zo op een esthetische manier worden geïntegreerd in de douche. Heb je voldoende ruimte in de badkamer? Dat kun je een hip vrijstaand bad plaatsen naast de inloopdouche. Het ziet er fantastisch uit en met de kleinkinderen op bezoek, is een bad nog altijd leuk!
Tip 2: de pot op hoogte
Een laaghangend toilet is erg comfortabel zolang we jong en fit zijn. Voor ouderen of personen met maagproblemen kan een laag gemonteerd toilet echter het weer opstaan na het toiletbezoek bemoeilijken. Om deze reden wordt het toilet in een mindervalidentoilet verplicht altijd een paar centimeter hoger geplaatst. Met een eigentijds hangtoilet is de hoogte makkelijk en vrij te bepalen. Een of twee centimeter kunnen al een groot verschil maken. Voor een mindervalidentoilet is de afgewerkte hoogte (inclusief wc-bril) bepaald op 50 cm vanaf de afgewerkte vloer. Via deze link kun je alle wettelijke voorschriften nalezen.
In jouw eigen woning hoef je uiteraard niet strikt de wettelijke bepalingen te volgen, maar het is wel belangrijk om vooraf de hoogte exact te bepalen. Achteraf kan dit immers niet meer zonder breekwerk aangepast worden.
TIP : Meet even de zithoogte van je wc-bril thuis. Is deze ideaal? Of toch liever wat hoger? Noteer de hoogte en check de maat wanneer je jouw sanitair kiest. Met een bijkomende steungreep langs het toilet kun je jezelf makkelijk rechtop trekken indien nodig. Uiteraard kan zo’n steun ook achteraf nog worden geplaatst. Vraag dan wel aan je installateur om in de wand reeds de nodige versteviging te plaatsen.
Tip 3: zonder wc-papier
Je hebt er wellicht al van gehoord. Of misschien heb je het al eens kunnen proberen in een chique hotel? Het douche-toilet, ook bekend als het Japans Toilet, is zonder meer een revolutionaire innovatie in de wereld van het sanitair.
Toegegeven, het is voor velen nog een drempel om de overstap te wagen naar een papierloos toiletbezoek, maar je mag het van ons geloven: het is echt een aanrader.
Met één druk op de knop doet een heerlijk warme waterstraal voor jou al het ‘vuile werk’ en een warme luchtstraal zorgt ervoor dat je droog en netjes het toilet verlaat.
Zo hoef je ook geen acrobatische oefeningen meer te doen om het toiletpapier z’n werk te laten verrichten. Voor mensen op leeftijd met moeilijke gewrichten is dit zeker een groot comfort. Het douche-toilet is bovendien een echte verademing voor mensen die wel eens last hebben van een pijnlijke stoelgang. Vaarwel vervelend en schurend toiletpapier. Welkom technologische vooruitgang.
Twijfel je nog? Dan hebben wij voor jou één standaardvraag, die meestal de ogen doet opengaan. Stel je eens voor dat alle toiletten tot nu toe douche-wc’s waren, waarbij een warme waterstraal en een heerlijke föhn al het werk doen. En dan vertelt iemand je dat je het vanaf nu zelf maar moet oplossen met de blote hand en een blaadje papier? Jakkes toch?
Tip 4: warme voetjes en een knuffelmuur
Heb je ook een hekel aan koude voeten? Dan is vloerverwarming een absolute aanrader in je badkamer. Met de moderne systemen is er geen grote inbouwhoogte meer vereist. Er bestaan reeds systemen die amper 1 cm dik zijn. Ook in jouw douche kun je deze verwarming veilig installeren. Met een timer erbij heb je altijd de juiste temperatuur in de badkamer. En je bespaart bovendien nog extra ruimte op de plek waar die lelijke radiator stond. Deze kun je vervangen door een elegante handdoekdroger. Extra voordeel is dat een elektrische vloerverwarming heel snel op temperatuur komt. Zo hoef je de badkamer alleen te verwarmen bij daadwerkelijk gebruik. Met de huidige energieprijzen is dat zeker een groot voordeel. En waarom geen knuffelmuur in jouw douche? Hierbij wordt hetzelfde systeem onzichtbaar ingebouwd in de douchewand. Een heerlijk warme wand in de douche? Totally relaxing…
Tip 5: tips van de chef
Bij het ontwerpen van je badkamer moet je optimaal rekening houden met jouw persoonlijke situatie. Het is ook niet altijd makkelijk om in te schatten hoe fit we nog zullen zijn binnen 10 of 20 jaar. Er zijn echter een paar eenvoudige tips die zeker het bekijken waard zijn:
- Vermijd zoveel mogelijk drempels of opstapjes
- Een sensor aan je kranen zorgt voor een eenvoudige bediening, hiermee bespaar je ook water
- Zorg ervoor dat de kastjes niet te hoog hangen zodat je ze nog eenvoudig kunt bereiken
- Een goede ventilatie is essentieel om schimmels te vermijden
Tip 6: de overheid betaalt mee
Vergeet zeker niet dat je mogelijk in aanmerking komt voor een renovatie- of aanpassingspremie via de Nederlandse Overheid. Doe zeker een aanvraag. Niet geschoten is altijd mis!